Terreno Bianco di Stella flaska

Tid för rosé!

Äntligen lättar karantänen här i Italien 

Det verkar som att Italien äntligen får öppna upp. Efter snart två månader känns det nästan overkligt att vi ska få kunna röra oss fritt. Det finns många känslor och tankar kring detta men framförallt så känns det som ett tillfälle att fira. Därför tycker vi det passar att släppa årets rosévin så vi kan skåla med varandra, fortfarande på distans men ändå tillsammans. 
 
”Att komma in i växthuset på försommaren när citronträden har börjat knoppas då vill man bara stanna där, njuta av doften, av omgivningen och av känslan att snart är sommaren här. Då längtar jag efter årets första glas rosévin att avnjutas i den miljön. Det är nog det bästa som finns”, säger Birgitta Ruhne. 

Toscana håller på att klä om till sin vackra vårskrud och det är nu vi lanserar den nya årgången 2019 av vårt rosévin. Det är ett vin som föddes efter en dramatisk hagelstorm 2011. Stormen förstörde ett helt fält med sangiovese och vi var tvungna att plocka de skadade druvorna för att inte förlora hela skörden. Eftersom druvorna hade hög syra och var plockade tidigare än vanligt bestämde vi oss för att göra ett rosévin. Det blev succé och sedan dess har vi fortsatt. Druvorna växer på 350 meters höjd och plockas speciellt för just rosévinsproduktion. De pressas direkt när de kommer in i vinkällaren. ”Det är jätteviktigt att pressa försiktigt så att man inte lakar ur tanniner från skalen”, berättar Giacomo Fioravanti, ansvarig för arbetet både på fält och i källare. 

“Vi vill göra en rosé med tydlig sangiovesekaraktär, med den friskhet och bärighet som druvan ger. I år är jag väldigt nöjd med hur elegant vinet är”, säger Sofia. 

Buteljeringen av vårt rosévin sker i början på februari, året efter skörd, och är ett riktigt vårtecken som vi alla går och väntar på. Ju tidigare man buteljerar desto bättre behålls den naturliga syran i vinet. 

Terrenos rosévin är gjort på hundra procent sangiovese. Det är fantastiskt vad många olika stilar och typer av viner man kan göra på en och samma druva. Alltifrån ett friskt mousserande vin, till ett bärigt rosé och båda lätta och fylliga röda viner. Precis som det finns många olika nyanser av sangiovese, så har alla vi i familjen och som arbetar på Terreno, vår egen favoritplats och tid för att dricka vårt rosévin. 

Mats tycker till exempel att rosévinet är som allra godast som en fördrink i trädgården på Terreno. Och visst passar det som aperitif med goda tilltugg innan middagen en ljum sommarkväll utomhus.

Sofia dricker helst rosévinet i gott sällskap under långa helgluncher. ”Just nu längtar jag efter en långlunch med vem som helst. Jag har ju bara träffat mamma under vår karantän här på Terreno de senaste två månaderna. Det är i och för sig inte så tokigt men man längtar efter lite nytt sällskap”, säger Sofia och skrattar.

Men är det någon som inte dricker rosé på gården?
”Jo, vår trogne medarbetare Mario, som arbetat med oss sedan vi kom hit, dricker inte rosé. Han tycker inte det är tradition i Chianti. Men han äter heller inte fisk av samma anledning, så vi tar det med en nypa salt”, berättar Sofia. 

Terreno Rosato di Toscana
Certifierat ekologiskt
Årgång: 2019
Artnr: 77307
Pris: 119 kr (säljs i lådor om 6 flaskor)
Vinet finns bara i begränsad mängd. 

Varma hälsningar,
Familjen Ruhne