Vinordic Wine Challenge är tävlingen som går ut på att finna Sveriges mest prisvärda viner. Tävlingen, som är landets enda internationellt erkända, avgjordes igår den 26 mars 2019. I år var 800 viner med och tävlade om de eftertraktade priserna och från Terreno plockade två viner hem medaljplats – ASofia Chianti Classico 2015 och Il Momento di Terreno 2016.

– Vi är så otroligt glada. Det här är en bekräftelse på att våra viner uppskattas för sin kvalitet och prisvärdhet, säger Sofia Ruhne från vingården Terreno.   

ASofia Chianti Classico blev nyligen även uppmärksammat i Italien där det knep titeln ”Ett vin att inte missa” och högsta betyget fyra stjärnor i en av Italiens mest prestigefulla guider, Vinibuoni d’Italia. 

– ASofia är ett vin som representerar sitt ursprung och oss som vingård på ett fint sätt, därför är det extra roligt att även svenska professionella vinkännare lyfter det som ett av de bästa på den svenska marknaden just nu.

Det andra vinet som fick medalj var Il Momento di Terreno 2016, ett nytt vin från Terreno som lanserades på den svenska marknaden förra året i samband med att Sofia Ruhne tog över ansvaret för gården i Toscana. 

– Il Momento skapades för att vi skulle kunna dela med oss av vårt Toscana till fler. Det är ett vin i en lägre prisklass än våra övriga viner men samtidigt ett vin som speglar området på ett ärligt och fint sätt. Att det också charmade juryn är ett kvitto på att vi lyckats med uppdraget att skapa ett gott vin av god kvalitet till ett bra pris, säger Sofia Ruhne.  

Vinerna tävlar i tolv olika tävlingskategorier och ett antal olika prisklasser. De tio jurymedlemmarna provar alla viner blint, det vill säga utan att veta vilket vin de har i glaset. På så sätt tävlar alla viner på samma premisser. I varje prisklass utses sedan de vinnare som får utmärkelserna ”Gold Trophy”, ”Silver Trophy” och ”Bronze Trophy”.

Vinet ASofia Chianti Classico 2015 tävlade i kategorin rött vin i prisklassen över 250 kronor, och fick utmärkelsen ”Silver Trophy”. Il Momento di Terreno 2016 tilldelades ”Bronze Trophy” i kategorin rött ekologiskt vin i prisklassen 100 – 125 kronor.

Om ASofia Chianti Classico 2015

Doft & smak: Aromatisk doft av körsbär, kompost, läder, lakrits, sötmandel, vanilj och choklad. Vinet har mjuk, mogen frukt där viss fatton anas. En utvecklad, nyanserad smak av torkade körsbär, salvia och sandelträ. Ett tydligt uttryck av Terrenos terroir i samklang med Sangiovese av högsta kvalitet.

Passar till till exempel svamprisotto och goda italienska rätter med tryffel.

Vinet får beställas på Systembolaget, nr 78911, och kostar 299 sek (750 ml, 14 % alk/vol).

Om Il Momento 2016

Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter. Ett rubinrött, mustigt och medelfylligt vin med en läskande bärighet. Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter och tomatkvistar. Smaken av solmogna körsbär och viol övergår i en uttrycksfull kryddighet i eftersmaken. De druvtypiska tanninerna är behagliga och möts upp av en god syrlighet. Ärligt och välbalanserat.

Passar till alltifrån mer klassiska matchningar såsom grillad fläskfilé till vegetarisk, italiensk grill med aubergine, zucchini, paprika, svamp och tomino-ost.

Vinet finns i vissa av Systembolagets butiker, får beställas till övriga, nr 75163, och kostar 109 sek (750 ml, 13,5 % alk/vol).