– Sofia Ruhne svarar på frågor om agronomi och önologi

Vilka egenskaper letar man efter i det urval av druvor som används till att göra rosévin?
Druvorna behöver ha en bra syrlighet i smaken och en friskhet i doften. Det kan vi styra genom att välja druvor från specifika fält och skörda dem vid ett tidigt stadie.  

Vad är skillnaden mellan druvor som väljs ut för att användas till rött vin kontra de som används till rosé?
Druvor till röda viner bör ha andra smak- och doftkriterier och egenskaper såsom till exempel tanniner, men framförallt låter vi dem nå en annan typ av mognad. 

Hur gör ni på Terreno? Har ni specifika fält som särskilt lämpar sig?
Det beror på. Vi har vissa fält som vi följer noga för att få fram druvor perfekta för rosé. Men, det är inte nödvändigtvis så att de olika fälten ger samma resultat varje år. Vissa år är varma och andra år är svala så arbetet anpassas efter växtåret och temperaturen.  

Hur är druvsorten Sangiovese i framställningen av rosévin?
Den har en mycket fin syra som ger eleganta och väldigt matvänliga roséviner. Roséviner är intressanta på det sättet att man verkligen känner vilken druvsort de är gjorda på. Så istället för att gå efter rosévinets färg, vilket många tror är en smakindikation, så bör man gå efter druvsort och där hitta de roséviner man tycker om. 

Vilken påverkan har ekfat, cement och stål på det slutgiltiga vinets karaktär?
Det finns två viktiga verktyg när man framställer vin, det ena är syre och det andra är temperatur. Trä släpper igenom syre under lagringen vilket ger en kontrollerad mikrooxidation som rundar av och mjukar upp vinerna. Olika former, storlek och träsort påverkar på olika sätt. Cement kan också släppa igenom syre men ger ingen smak. Då blir det en mycket bra fruktkoncentration samtidigt som vinerna mjukas upp något. Stålfat används då man inte vill använda syre utan framställa viner som har en hög fruktighet.  

De flesta rosévinet är inte lagrade på ekfat, varför?
För att bevara friskheten i vinerna väljer många vinmakare att lagra vinet enbart på ståltank. Vi har dock experimenterat och gjort ett rosévin som lagrats på fat i år. Har man tur kan man få smaka det på The Winery Hotel i sommar.