“Det är viktigt för oss att få feedback på våra viner. Att vinerna uppskattas är en bekräftelse på att de satsningar vi gjort de senaste åren lönat sig.” /Sofia Ruhne 

Birgitta Ruhne berättar om gårdens viner för en besökare.

När det förra veckan anordnades vinfestival i den pittoreska medeltidsbyn Montefioralle i Chianti Classico var Terreno en av femton vinproducenter på plats. 

Viticoltori di Montefioralle är en sammanslutning mindre vingårdar från området som gått samman för att tillsammans sprida budskapet om det lokala vinhantverket.

– Genom att organisera provningar och festivaler ihop lyckas vi nå ut större och betona den unika terroir Grevedalen erbjuder. Montefioralle har, tillsammans med Lamole, några av regionens högsta vinfält vilket ger en frisk och fruktdriven sangiovese. Dessutom är det väldigt roligt att jobba tillsammans med andra vinproducenter från området, berättar Sofia Ruhne. 

Hon berättar att det har skett en dramatisk kvalitetshöjning under de senaste åren i Chianti Classico och att viner härifrån idag är bland de bästa i Italien. 

Spartacus Ruhne på vinfestivalen i Montefioralle.

– Vi behöver nu även få världen att förstå det och då jobbar vi tillsammans för att nå ut, berättar Sofia. 

Årets stora händelse; en vinfestival i den lilla byn Montefioralle strax väster om byn Greve in Chianti har precis avslutats. I anslutning till vinfestivalen anordnades även provningar med internationell press och lokala sommelierer. Terrenos viner hamnade på mångas favoritlistor. 

– Det är viktigt för oss att få feedback på våra viner. Att vinerna uppskattas är en bekräftelse på att de satsningar vi gjort de senaste åren lönat sig. 

Viticoltori di Montefioralle består av femton vinproducenter.