– vinmässan som hyllar toskanskt hantverksvin

Efter förra årets succé återkommer nu Festa del Chianti Classico till familjen Ruhnes The Winery Hotel i Stockholm. Vinmässan är en djupdykning Chianti Classico. Med ett tiotal hantverksproducenter på plats får besökarna en personlig upplevelse. Förra årets fokus var områdets nio byar, i år är frukten – druvsorterna – huvudperson.

Chianti Classico, beläget mellan Florens och Siena i Toscana, står för kvalitetsvin. Lördagen den 29 februari är det dags att hylla det med en alldeles egen fest, en Festa del Chianti Classico.

Det är Sofia Ruhne som tillsammans med vinjournalisten Åsa Johansson ligger bakom initiativet som i februari anordnas för andra gången i Stockholm. 

– Vi vill förmedla områdets dramatiska kvalitetsförbättring och kasta ljus på de skickliga vinproducenter och högklassiga viner som området idag representerar, berättar Åsa.

Årets tema – Sangiovese i mötet med andra druvor

Förra året var temat för mässan de nio olika byarna i området. I år ligger fokus på olika druvsorter och deras påverkan i en blend tillsammans med Sangiovese. 

– Sangiovese är en känslig druvsort som påverkas av sin omgivning och byter lätt skepnad beroende på i vilket sällskap den befinner sig. Det är därför spännande att titta närmare på dessa övriga komponenter som utgör ett Chianti Classico, berättar Sofia.

Utvalda vingårdar som arbetar hantverksmässigt

Åsa och Sofia har valt att enbart bjuda in vingårdar som arbetar på ett hantverksmässigt sätt och med kvalitet högst upp på agendan. Gårdarna är belägna i olika delar av Chianti Classico för att visa på den bredd som finns här. 

– Det ska bli så roligt att återigen välkomna duktiga hantverksproducenter, tillika våra grannar, till oss på The Winery Hotel, säger Sofia.

Mässan anordnas på The Winery Hotel i Stockholm och pågår under hela lördagen. På eftermiddagen håller Åsa och Sofia en Masterclass med fokus på en Chianti Classicos olika beståndsdelar, d.v.s olika druvsorter och deras påverkan i en blend med Sangiovese. På kvällen serveras en toscansk middag där vinmakarna själva sitter med och serverar sina viner till maten. 

Om årets tema Ett Chianti Classico-vin består till 80% av druvsorten Sangiovese. De resterande procenten är upp till vardera vinmakare att välja. Det finns 49 godkända druvsorter att arbeta med. Däribland en hel del mindre kända som har sitt ursprung i Toscana men även världskändisar såsom Merlot och Cabernet Sauvignon. Alla är väldigt olika i sättet de påverkar smak, doft och färg i en blend med Sangiovese.

Om Åsa Johansson Frilansjournalist som bland annat arbetar för SvD, DN, Aftonbladet, italienska Gambero Rosso, Cronache di Gusto och la Repubblica. Åsa är bosatt i Toscana sedan många år och fungerar också som specialiserad guide på vinresor till Italien. Hon har besökt alla Italiens tjugo regioner under sina arton år i landet.

Om Sofia Ruhne Vinproducent på vingården Terreno i Chianti Classico. Hon var sju år när hennes föräldrar började göra vin här och är idag den som driver gården. Sofia är en aktiv medlem i Consorzio Vino Chianti Classico och en sann ambassadör för området. Viner från Terreno har prisats både i Sverige och Italien.

Läs mer och boka din plats.