– Vikten av en vacker vinetikett

Att designa en vinetikett kan tyckas som en lätt match men är bland de mer komplicerade uppdrag en designbyrå kan åta sig. Det menar Lisa Lindgren som driver designbyrån Ruby Creative.

 – Många typiska saker som böcker, filmaffischer och vinetiketter har som en hemlig kod i flera lager. Det ser så lätt ut men faktum är att det är svårare än man kan tro att få till det bra, säger hon. 

Utmaningen, förklarar hon, ligger i att det är mycket som skall sägas på en liten yta och det ska göras på ett tydligt och intressant sätt för mottagaren. Dessutom ska etiketten ha en egen karaktär och tilltala kunden samt stå ut från andra vinetiketter, på ett bra sätt. 

 – Det är viktigt att förstå vad produkten skall uttrycka, till vem och inte minst – i vilken kontext. För att lyckas med det behöver vi ringa in kontexten och kreera därifrån. Känna till reglerna väl innan vi kan bryta emot dem, så att säga. 

 Hur kommer det sig då att vissa etiketter är mer lyckade än andra?

 – Många i sig fina etiketter försvinner helt i till exempel Systembolagets hyllor, oavsett om designen är lågmäld eller skrikig så tar vissa etiketter för sig bättre än andra. Det är en intressant psykologi i det men svårt att veta hur en etikett kommer att tas emot innan vinet lanserats. 

Ett av de senaste projekten som Ruby Creative genomfört är att skapa etiketter för en serie viner från vingården Terreno i Toscana – Il Momento, Bianco di Stella och Il Rosato. 

– Det var en så härlig process! Designen är en mix av ett tidigare uttryck som vi använt i annan kommunikation av vingården men med en ny ram med Terrenos vinblad från gårdens sigill. Vi tog fram slutskisserna tillsammans med Sofia Ruhne från Terreno som då var i Italien, live över Facetime. Det blev ett sådant stoppa-pressarna-moment när vi lekte loss med skisserna.

Hon berättar att de både frågade sig ”får man göra såhär?” samtidigt som de älskade det. 

– Vi hade ingen aning om hur de skulle tas emot av marknaden men känslan var så stark att vi bara inte kunde stoppa den.

Resultatet blev tre etiketter med samma design men i tre olika färger till det röda, det vita och rosévinet.

– Det finns ingen gyllene regel för vad som funkar och inte. I det här fallet var det magkänslan som fick styra och med facit i hand vet vi nu att det var många fler än vi som gillade dem.

Om RUBY Creative 

Ruby Creative är en strategisk designbyrå med en kärna av kreatörer. De kombinerar affärsstrategi och artisteri och jobbar med olika typer av kreativa identitets- och kommunikationsuppdrag i olika kanaler.