Vinibuoni d’Italia är en av Italiens mest prestigefulla guider där endast viner gjorda på inhemska druvor får delta. En guide som lyfter fram den mångfald av druvor som finns i Italien. Här provsmakas och bedöms tusental viner och endast de bästa får vara med i guiden. Några får extra mycket beröm. I år var ett av dessa vinet ASofia från vingården Terreno som knep titeln ”Ett vin att inte missa” (Vini da non perdere) och högsta betyget fyra stjärnor.

– Det var första gången som vi skickade in vin till Vinibuoni och därför känns det extra kul att få den här uppskattningen. Dessutom är ASofia ett väldigt speciellt vin för mig, berättar Sofia Ruhne från Terreno.

Vinet ASofia var det första vinet Sofia Ruhne gjorde. Hon var endast sju år när hennes föräldrar för 30 år sedan, köpte gården Terreno i distriktet Chianti Classico i Toscana. Idag driver hon den.

– Idén med ASofia var att göra ett naturligt vin som framhäver vingårdens terroir. Det är ett leende, kvinnligt vin med frukten och sangiovese i fokus, berättar hon.

Såhär lyder en del av beskrivningen:

”Vinerna i det här avsnittet är, mer än något annat, inte resultat av en mekanisk handling eller tillverkade för att följa marknadens efterfrågan. Det här avsnittet av guiden är uttrycket för en spännande upptäcksresa runt det heroiska Italien i letan efter gulkornen som uppvisar de karaktärsdrag, av elegans och behaglighet, som viner tillverkade av inhemska druvsorter står för.”

Vinet tillverkas till 100% av druvsorten sangiovese och plockas i det äldsta fältet på gården. Terrenos vinfält domineras av lerjord och skiffer vilket ger druvorna som plockas på det fältet ett fragilt uttryck där doften av naturen får ta plats.

– ASofia har en tydlig doft av de örter som växer intill druvorna, såsom salvia, rosmarin och timjan. Druvorna skördas lite senare än vanligt vilket ger vinet en förförisk smak av söta torkade körsbär. Lagringen sker på stora ekfat i 32 månader. En lång och långsam lagring som ger ett balanserat vin med mjuka ektoner.

Vinibuoni d’Italia kommer ut som guide men de bästa vinerna får även åka ut på en världsturné för att presenteras på olika vinmarknader. Först uppmärksammas dock de framstående vinerna under vinfestivalen Merano Wine Festival i norra Italien under helgen 9-11 november.

– Det är så spännande och samtidigt svindlande att få visa upp mitt ASofia för världen.

Ytterligare en del av beskrivningen:

”Guidens provningsgrupp uppmärksammar här viner som representerar resultatet av hårt arbete i fält och passion för arbetet i vinkällaren. Detta med hopp om att på så sätt visa att ett helt års ansträngningar nu återbetalar sig, med filosofin att förstå vinets kvalitet utifrån den som skapat det.”

Recensionen i guiden lyder:

” Från en svenskägd gård i Greve in Chianti ett intensivt vin i akt att konverteras till biodynamiskt. Tydlig frukt med mogna körsbär och björnbär i förgrunden. Välintegrerade ekfatstoner som inte tar över trots 32 månader på stora ekfat. Drickvänligt. ”