I maj öppnar vingården Terreno en ny restaurang. Då är det Francesco Galli, Fabian Olli Johansson och Amanda Lydahl som står för kreativiteten i köket. Vi fick oss en pratstund med Amanda inför den stundande flytten till Toscana. ​

Du ska vara med och starta upp en restaurang på vingården Terreno i sommar. Vad är dina tankar kring det?
Det är en ära att få ta på sig en sådan utmaning. Jag tycker att det ska bli väldigt kul att få jobba sida vid sida med både Fabian och Francesco samt resten av gänget på Terreno. Sen kommer det att bli helt underbart att få befinna sig i en sådan vacker miljö och att jobba med dagsfärska grönsaker från gården. 

Vilken typ av restaurang ser du framför dig?
En gårdsrestaurang dit man går för att ta det lugnt, koppla av och njuta av allt Terreno har att erbjuda, rak och ärlig mat på fina råvaror och gott vin, samt en fantastisk miljö. ​

“Jag ser framför mig en gårdsrestaurang med rak och ärlig mat, på fina råvaror serverad med gott vin i en fantastisk miljö.”

Vilka är utmaningarna?
Språket kanske, haha! ​

Vad tror du kommer att vara roligast?
Det ska bli väldigt roligt att få lära sig mer av det italienska köket och verkligen få grotta ner sig. Det ska också bli kul och se vad jag, Fabian och Francesco kan skapa tillsammans. ​

Hur skulle du beskriva dig själv som kock?
Jag skulle säga att jag är nyfiken och glad i nya utmaningar. ​

Vad inspirerar dig?
Ambitiösa människor, det kan vara allt från producenter av råvaror till kockar, servitörer, sommelierer och andra som gör något de brinner för, det tycker jag är inspirerande. ​

Vem ser du upp till?
Jag ser upp till många människor men har framförallt tyckt att det varit lärorikt att få jobba med Fredrik på Volt. Jag ser upp till min pojkvän Fabian och även Luqaz som driver restaurang ROT i Norrlanda på Gotland. 

Har du några mål i sikte?
Jag vill fortsätta att utvecklas och ha kul när jag lagar mat. Jag har en dröm om en egen krog hemma på Gotland i framtiden. ​

– På Terreno är alla otroligt glada att Amanda är en i vingårdsrestaurangens fantastiska kock-team. Hon kompletterar med sin kunskap, kreativitet och nyfikenhet. Vi är övertygade om att Amanda, Fabian och Francesco kommer att skapa massor av god mat till våra viner i den nya restaurangen, säger Sofia Ruhne, från vingården Terreno.

Om Amanda Lydahl​

Ålder: 21 år
Från: Visby, Gotland
Studier: Wisbygymnasiets restaurang och livsmedelslinje
Arbetslivserfarenhet: Amarillo Visby, Lilla Bjers Gårdskrog, Svartsö krog, ROT och Volt. 
Meriter: Vann årets kockelev samt gymnasie-SM 2017