– årets skörd på Terreno har börjat

Hur har vädret varit under årets växtsäsong?
Det har varit ett intressant år, en väldigt svår vår på många sätt. Det regnade mycket från slutet av mars till slutet av maj, något som inte alls är karaktäristiskt för klimatet här. Vi trodde därför att skörden skulle senareläggas eftersom soltimmarna är så viktiga under hela växtsäsongen. Men, direkt därefter kom en värmebölja som har hållit i sig. Nu är vi endast ungefär en vecka efter normal skördetid. Det har varit mellan 28 och 38 °C non stop, i stort sett utan några oväder. Förutom en hagelstorm. 

Hur påverkar hagel vinrankorna?
Hagelstormar kan vara förödande för druvor och kan i vissa fall förstöra en hel skörd. Druvor skadade av hagel behöver genast torkas ut så att inget mögel tar fäste. Som tur är ser det ut som att våra druvor klarade sig bra vilket är skönt. 

Vad tror ni om skörden? Vilka blir årets utmaningar?
En utmaning är att mycket regn har fallit samt att antalet soltimmar i början av året var färre än normalt. Bristen på sol kan hindra att smakämnen växer till sig och vinerna bli då lättare. Men, eftersom de tre senaste månaderna varit så soliga har druvorna hunnit i kapp. 

När börjar ni skörda? Vilka druvor är det då, vingårdslägen?
Först trodde vi att skörden skulle ske i mitten eller slutet av september men nu kommer vi att börja skörda redan i mitten av nästa vecka. Vi börjar då med att skörda druvorna som går till vår Metodo Classico eftersom det är viktigt att de bibehåller en hög syra och stramhet.

Hur är det på Terreno just nu?
Just nu är det full rörelse här. All utrustning förbereds och rengörs. Det är superhög stämning. Skörden kickar liksom igång känslan av ”att vara en vingård”. Det är mer folk överallt och vineriet blir ett absolut hub kring vilken vi alla samlas. 

Är det en bra idé att besöka en vingård under skörden?
Att besöka en vingård i skördetid är ett fantastiskt sätt att se hur det verkligen är, på riktigt. Det brukar komma nyfikna hit och se på när vi arbetar. Men, skörden är något som inte bara händer här på Terreno utan i hela Chianti Classico med festivaler och skördefester i de olika byarna runt omkring. Hela området vibrerar av rörelse på ett kul sätt.

Hur ser en vanlig dag ut för en skördearbetare?
Den börjar vid sextiden på morgonen. Vi börjar tidigt för att inte fastna i den värsta eftermiddagshettan. Varje druvklase granskas med noggrannhet och enbart de finaste som nått rätt mognadsgrad plockas och tas med till vineriet. De som inte duger får falla till marken, förmultna och ge förutsättningar till ett bra vin nästa år. Jobbet i fält pågår fram till eftermiddagen och sedan äter man en stor sen lunch tillsammans med otroligt mycket vin. På eftermiddagen vilar vi. I vineriet, o andra sida kommer de första druvorna vid åttatiden på morgonen. Här görs en andra selektering, kvistar och skadade druvor tas bort så att bara de allra finaste går till pressen. Sedan börjar vinifieringen. 

Hur skulle du beskriva stämningen?
Allt genomsyras av en doft av vin på gång. Stämningen är härlig, man kan beskriva det som en civiliserad lunk. Det är ett skönt tempo, väldigt kul och vi jobbar alla tillsammans mot ett gemensamt mål. 


Namn: Spartacus Ruhne (barnbarn till Mats och Birgitta, son till Anna Ruhne)
Ålder: 22 år
Gör: jobbar på vingården Terreno med att ta hand om alla gäster som kommer för att prova vin, äta och bo över samt allt annat som behöver göras på en vingård. Spartacus har även jobbat på The Winery Hotel i både vinbaren och i vineriet.