Lyckas med din vinterbjudning, bjud på Vin Santo och cantucci

Tänd ljusen och bjud hem dina vänner på god mat och gott vin. Då känns mörkret mysigt. Här tipsar vi om två sätt att avnjuta dessertvinet Vin Santo, ett sött och ett salt. Dessutom får du ett kryddigt recept på toscanska cantucci-skorpor och som bonus, ett proffsigt mingeltips. 

Det är hög tid att bjuda in till höstens och vinterns middagar och mingel. Förföriska förrätter och mustiga varmrätter i all ära men ett riktigt bra avslut är ändå det som sätter den omtalade pricken över i:et. 

Vin Santo är ett dessertvin från Toscana med historiska anor och meditativ inverkan. Men trots namnet, behöver du inte vara ett helgon för att njuta av det. Det heliga vinet passar, med sin knäckiga sötma, utmärkt både till sött och salt. Servera det på klassiskt vis till toscanska mandelskorpor, Cantucci, eller bryt av sötman med en väl lagrad grönmögelost.

3,5 idéer till en lyckad vinterbjudning:

1. Servera Vin Santo istället för glögg Den bästa avslutningen på en middag eller den perfekta drycken till adventsminglet. Terreno Vin Santo tillverkas av torkade druvor av sorten Trebbiano och Malvasia och har lagrats i sex år på små kastanjefat i ett hus på vingården under alla säsongers väderförhållanden. På så sätt får vinet sin meditativa och berusande läckra sötma. Finns att beställa, nr: 77263

2. Bjud på ost Inget höjer stämningen på en bjudning såsom en riktigt god ost. Osten Gorgonzola passar utmärkt till Terreno Vin Santo och kan serveras på krispiga flarn av ugnsrostat, tunt skuret, mörkt bröd och toppas med torkad frukt eller rostade nötter. 

3. Baka kryddiga cantucci-skorpor. I Toscana är torra mandelskorpor doppade i Vin Santo det mest klassiska avslutet på en middag. De är inte svåra att göra och med smak av kanel, kardemumma och apelsin passar de extra bra till adventsminglet. Se recept nedan. 

Bonustips!

1/2. Låt vinet göra dig till en bättre minglare 

Se dig omkring och titta på människorna som om de vore viner. Hur ser etiketten ut och vad tror du dig kunna förvänta dig av innehållet? Det föder nyfikenheten.

Recept: Kryddiga Toscanska mandelskorpor (cantucci, cantuccini, biscotti di Prato) 

Ingredienser

1. Rosta mandeln på en plåt i ugnen 200 C i ca 10 min. Hacka grovt eller behåll hela.

2. Häll ut mjölet i en hög på bakbordet. Blanda med de de resterande ingredienserna (inkl. mandel) förutom ägg och vin.

3. Gör ett hål i mitten av högen och knäck ett ägg, blanda, gör en ny hög, knäck ett till osv.

3. Tillsätt dessertvinet och kläm ihop till en deg.

4. Gör fyra rullar, tryck ned något på plåten. Pensla med ett uppvispat ägg.

5. Grädda i 175 °C i ca. en halvtimme.

6. Ta ut och skär diagonala skorpor. Lägg tillbaka på plåten vända på sidan.

7. Grädda igen (biscotti betyder dubbelgräddade) i ca 20 min.

Avnjut tillsammans med ett gott glas Vin Santo och doppa kakorna i vinet.